EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

24-05-2018 | Haarlemmermeermuseum De Cruquius: Erfgoed in Haarlemmermeer gemarkeerd met Verhalenpalen

Erfgoed in Haarlemmermeer gemarkeerd met Verhalenpalen

24 mei 2018 Haarlemmermeer – Deze dagen wordt het erfgoedproject ‘Schakels aan de Ketting’ in Haarlemmermeer gerealiseerd. Het initiatief van Haarlemmermeermuseum De Cruquius uit 2015 krijgt zijn beslag. Misschien heeft u de meerpalen met lettersculpturen al naast fietspaden zien staan? Vijftien Verhalenpalen belichten het erfgoed van de polder en vormen samen het ‘buitenmuseum van Haarlemmermeer’. Langs de Verhalenpalen zijn vier thematische fietsroutes ontwikkeld. De gratis fietskaart is te verkrijgen bij het Cruquius Museum, het Historisch Museum, het VVV in boekhandel Stevens in Hoofddorp en te downloaden van www.erfgoedhaarlemmermeer.nl. Op maandag 18 juni onthult burgemeester Onno Hoes de Verhalenpalen.

“Schakels aan de Ketting’ is een langlopend erfgoedproject. Al in 2015 nam Haarlemmermeermuseum De Cruquius het initiatief voor de erfgoedmarkeringen en -routes. Het Mondriaan Fonds en het BNG Cultuurfonds ondersteunden het project omdat het de belangstelling voor lokaal erfgoed en geschiedenis versterkt. Het project kwam in 2016 en 2017 tot leven door de vele nominaties van betekenisvolle erfgoedlocaties die bewoners van Haarlemmermeer inzonden. Na de selectie van vijftien locaties volgde het vergunningentraject waarbij de welstandcommissie van Haarlemmermeer de kwaliteit van het ontwerp roemde. Toen eind 2017 raadslid Tim van Essen en wethouder Derk Reneman het belang van markering van erfgoed in de raad bespraken, wist Haarlemmermeermuseum De Cruquius zich gesteund door bewoners én bestuur. Vandaag plaatst Griekspoor de vijftien Verhalenpalen en kan het publiek langs erfgoedroutes fietsen. De tentoonstelling Schakels, nu te zien in Historisch Museum, fungeert als het reisbureau voor het ‘buitenmuseum’.

Ontwerp

Atelier René Knip, bekend van typografie voor o.a. het Royal Concertgebouw Orchestra, de Hema en de Kunsthal, ontwierp in 2016 in opdracht van Haarlemmermeermuseum De Cruquius een robuust beeldalfabet passend bij de polder. Elke Verhalenpaal heeft een woord dat iets zegt over het erfgoedverhaal van de locatie een toelichtende tekst en een plattegrond. Een QR-code geeft toegang tot achtergrondinformatie. Op de hergebruikte meerpalen zijn de verticale lettersculpturen al van grotere afstand zichtbaar en vormen zo een landmark in het landschap. De geteerde hardhouten palen, gebolleerde emaillen borden en mat zwart staal van het ruimtelijk ontwerp passen bij Hollandse stoerheid van Haarlemmermeer.

Reisbureau Buitenmuseum

De tentoonstelling Schakels, reisbureau van het buitenmuseum, is te bezoeken in Historisch Museum van dinsdag t/m zondag van 13 tot 17 uur. De gratis fietskaart is te verkrijgen bij het Historisch Museum, het Cruquius Museum, het VVV in boekhandel Stevens in Hoofddorp en te downloaden van www.erfgoedhaarlemmermeer.nl. U vindt daar alles over de vijftien Verhalenpalen, het ontwerp van Atelier Rene Knip, de nominaties van bewoners en de totstandkoming van het project. Historisch Museum vindt u aan de Bosweg 17, 2131 LX Hoofddorp, 023 56 204 37. Let op: kijk voor gewijzigde route en parkeergelegenheid op de website www.haarlemmermeermuseum.nl

 

Terug