EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

23-02-2024 | Stadsmuseum Harderwijk: Marius van Dokkum Museum ontvangt VriendenLoterij cheque van €700.000

Pixel
 
Pixel
Pixel
Stadsmuseum Pixel Marius van Dokkum
Pixel
Header nieuwsbrief
Pixel
Klein TOEKENNING MARIUS VAN DOKKUM MUSEUM

Marius van Dokkum Museum gaat verhuizen én breidt uit

23 februari 2024 - ‘Ontzettend blij met cheque van € 700.000 van de VriendenLoterij’

HARDERWIJK – Een geweldige verrassing voor het Marius van Dokkum Museum. Directeur-bestuurder Corien van der Meulen en kunstenaar Marius van Dokkum ontvingen vrijdag een cheque van € 700.000 uit handen van Irene Moors van de VriendenLoterij. Met de gift wordt een droom werkelijkheid: verhuizing van het museum naar een groter pand. Dat pand heeft Van der Meulen al op het oog, het gaat om een monumentaal pand in de Harderwijkse binnenstad, op steenworp afstand van de huidige locatie.

Corien van der Meulen, directeur-bestuurder van Stichting Stadsmuseum Harderwijk, is ontzettend blij met de schenking: “Ons museum trekt al sinds de opening in 2018 veel publiek. In 2023 verwelkomden Stadsmuseum Harderwijk en het Marius van Dokkum Museum samen maar liefst 153.000 bezoekers. Deze bezoekers komen uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland. We knappen uit ons jasje. We wisten al wel dat het museum een succes zou zijn, maar het is fantastisch om te merken dat Marius en zijn werk zo geliefd zijn.”

Toekomstbestendig museum
Naast een grotere locatie, is er ook de wens om het museum toekomstbestendig en zo laagdrempelig mogelijk te maken. Het nieuwe pand wordt verbouwd en ingericht, er komt meer ruimte voor de bestaande collectie en er is de mogelijkheid om tijdelijke tentoonstellingen te organiseren. Daarnaast zijn er betere publieksvoorzieningen en is het museum in staat om groepen te ontvangen. “We grijpen deze verhuizing aan om de museumbeleving te verdiepen, zodat we de verwachtingen van onze bezoekers waar kunnen blijven maken'.

Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: ‘Het is fantastisch om te zien hoe het Marius van Dokkum Museum in slechts vijf jaar tijd is gegroeid en een divers publiek heeft weten te trekken. We zijn dan ook trots om dankzij onze deelnemers bij te dragen aan deze uitbreiding, zodat nog meer mensen in de toekomst kunnen genieten van het werk van Marius.

Erkenning voor ondergewaardeerde kunst
Tipje van de sluier? “Ook in het nieuwe pand bieden we jong en oud een comfortabele kunstbeleving waar de emotie dichtbij is. De figuratieve kunst tovert een glimlach op je lippen of ontroert je, of je nu voor het eerst in een museum komt of een ervaren museumbezoeker bent. Met onze warme inrichting en hartelijke gastvrijheid creëren we een gevoel van thuis. Uiteraard krijgt Marius ook hier weer zijn atelier, waar bezoekers hem aan het werk zien en met hem in gesprek kunnen gaan.”

Nieuw is, dat het Marius van Dokkum Museum ook tijdelijke tentoonstellingen gaat organiseren van andere figuratieve kunstenaars. “Samen met het werk van Marius geven we erkenning aan de ondergewaardeerde figuratieve kunst. Daarmee voegen echt iets toe aan het museumaanbod in Nederland. Het is geweldig dat de VriendenLoterij dit ook ziet en hierin onze partner wil zijn.”

143,5 miljoen voor cultuur, welzijn en sport
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij de 1,3 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2023 opgeteld een bedrag van € 143,5 miljoen schenken aan 60 culturele partners en ruim 3.700 goede doelen, clubs en verenigingen.

foto: Jurgen Jacob Lodder
Op de hoogte blijven van de verhuizing? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 
Peer midden story px

Nieuw in het Marius van Dokkum Museum: De Toffe Perentour

Jong en oud genieten van de vrolijke en herkenbare schilderijen van Marius van Dokkum. Speciaal voor onze jonge bezoekers bieden we ‘De Toffe Peren Tour’ aan. Een interactieve speurtocht met vragen en (teken)opdrachten, waarin Pietje Peer je meeneemt op ontdekkingstocht door het museum. Als je alle vragen van Pietje Peer hebt beantwoord en alle opdrachten hebt gedaan, dan ben jij een echte Marius van Dokkum-kenner. Én een Toffe Peer, natuurlijk. Met Pietje Peer als gids wordt een bezoek met kinderen aan het Marius van Dokkum Museum nog leuker!
 

Nu te zien in Stadsmuseum Harderwijk

 
Web
 

CAREFUL – Fotografie van Daniëlle van Zadelhoff

30 januari t/m 26 mei 2024

Daniëlle van Zadelhoff (1963) begon ruim tien jaar geleden met fotograferen na een zware periode in haar leven. In fotografie vond zij een middel om haar eigen gevoelens te onderzoeken en tot uitdrukking te brengen. Eenzaamheid en kwetsbaar lopen als een rode draad door haar oeuvre.
 
Web
 

Een kunstenaar van 100 jaar – Guus Sundermeijer-Rincker

22 februari 2024 t/m 1 april 2024

De 100-jarige Guus Sundermeijer-Rincker kan terugkijken op een lang en productief kunstenaarschap. Zij studeerde in 1946 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en begon haar carrière als illustrator van kinderboeken. Al snel stapte ze over naar schilderen in olieverf.
Lees meer
 
Lees meer
     
Pixel
Contact
Pixel
Pixel

Stadsmuseum Harderwijk

Stadsmuseum Harderwijk
Donkerstraat 4
3841 CC Harderwijk

E-mail ons
Bezoek website

Facebook    x   Instagram
Pixel
Marius van Dokkum

Marius van Dokkum
Academiestraat 7
3841 ES Harderwijk

E-mail ons
Bezoek website

Facebook    Twitter    Instagram
Pixel
 

Verzorgd door MailingLijst

 

Terug