EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

06-03-2024 | Nationaal Bagger Museum: Nieuwsflits - MAART 2024

 
 
MAART 2024
VEERDIENST

Beleef een heerlijk dagje uit op het water!
Vaar ook dit jaar een keer mee met de historische Veerdienst 3 van Dordrecht naar Sliedrecht via de Biesbosch. In de ochtend wordt het Binnenvaartmuseum bezocht, waarna via de Biesbosch naar het Nationaal Baggermuseum gevaren wordt. Na het bezoek aan het Nationaal Baggermuseum wordt weer teruggevaren naar Dordrecht. Kortom een uniek arrangement van twee bijzondere musea verbonden door water.
Het Binnenvaartmuseum, laat de historie en toekomst van de Rijn- en binnenvaart zien. In het Nationaal Baggermuseum is het heden en het verleden van de baggerindustrie te zien. De Veerdienst 3 werd in 1898 als stoomschip gebouwd door de scheepswerf van C. Gips & Zonen aan de Lijnbaan te Dordrecht en wordt nu onderhouden binnen het Binnenvaartmuseum.
 
De Veerdienst 3 vaart elke derde donderdag van de maand. In 2024 gaat het om de volgende data: 21 maart, 18 april,16 mei, 20 juni, 18 juli, 15 augustus, 19 september, 17 oktober. Dit dag arrangement is te boeken via de website van de Veerdienst 3: https://www.debinnenvaart.nl/veerdienst-3/verhuur/reserveren/ 
 

 
23 maart Lezing over een Nederlandse polder in Singapore

Lezing Prof. Kees d'Angremond : een polder in Singapore naar Nederlands concept
 
Een echte polder in Singapore, dat kun je aan de Nederlandse baggeraars overlaten. Bij het eiland Pulau Tekong is een nieuw stuk land aangelegd. In 2017 besloot de regering van Singapore dit nieuwe stuk land als een polder naar Nederlands concept te laten bouwen.
Deltares en Royal HaskoningDHV zijn betrokken geweest bij de voorstudies en het ontwerp. Boskalis heeft in Joint Venture met het Japanse Penta Ocean in 2018 de opdracht voor de bouw van deze proefpolder met een oppervlak van 810 ha verkregen.
 
Kees d’Angremond is gedurende deze hele periode als adviseur van de opdrachtgever bij het project betrokken geweest. Hij geeft op 23 maart een lezing over dit project.
 
De lezing begint zaterdag 23 maart 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur) in het Nationaal Baggermuseum. De kosten voor de lezing, inclusief 1 consumptie, bedragen € 6,00, Aanmelding via een berichtje naar reserveringen@baggermuseum.nl. Na de lezing is het mogelijk het museum te bezoeken, entree € 7,50, gratis toegang met Museumkaart
 

BAGGERPRAKTIJKTUIN
 

BaggerPraktijkTuin vanaf 1 april weer geopend!
Bijna is het weer zover, zaterdag 6 april is de eerste dag dat kinderen weer van alles kunnen leren en ontdekken in onze bijzondere doe- en leer museumtuin.
Openingstijden:
De BaggerPraktijkTuin is open elke zaterdagmiddag van 1 april tot en met 2 november 2024

In de meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie (regio midden Nederland)  is de BaggerPraktijkTuin te bezoeken tijdens de openingstijden van het museum: woensdag t/m zaterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

 
ZANDLES

De educatiemedewerkers zijn momenteel achter de schermen druk met voorbereidingen van het Zand-project. Eerst wordt er een les over Zand door Carlien en Kees-Jan gegeven in de klas; wat is zand, waar komt het vandaan, hoe komen we aan zand, hoe maak je iets nieuws van zand? Natuurlijk is hier een belangrijke rol voor de baggerschepen. In het voorjaar gaan leerlingen zelf aan de slag met zand in de tuin van het museum.
Basisscholen kunnen zich nu opgeven met groep 5 en 6 bij Carlien, onderwijs@baggermuseum.nl
Naast deze zandlessen kunnen basisscholen ook deelnemen aan andere onderwijsprogramma’s in het museum.  Alles is terug te lezen via het onderwijsmenu:
https://www.nationaalbaggermuseum.nl/beeldverhaal-baggeren/museumles-basisschool/

 

Afbeelding Het opspuiten van zand bij een dijkwerk, begin twintigste eeuw. 
COLLECTIE

Achter de schermen heeft de collectiewerkgroep de afgelopen maanden een bijzondere bruikleen voorbereid. Vijf bijzondere modellen (emmerbaggermolens, grijperkranen en een dekschuit) uit onze eigen collectie gaan naar de tentoonstelling: Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal.
 
Deze tentoonstelling zal een beeld geven van het leven op Wieringen van 1854, tot 1924, het jaar dat Wieringen definitief geen eiland meer was, met speciale aandacht voor de totstandkoming van de Amsteldiepdijk. In het museum zijn o.a schaalmodellen van emmerbaggermolens, baggerzuigers, zinkstukken, steenknijpers en stenen die bij de aanleg van de dijk zijn gebruikt, te zien. De tentoonstelling is te zien van 23 maart 2024 - 24 februari 2025 in het
Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.
 
Afbeelding Scheepsmodel emmerbaggermolen Dintelmond, Collectie Nationaal Baggermuseum

TERUGBLIK VOORJAARSVAKANTIE

In de voorjaarsvakantie werden er heel veel baggervaartuigen en vogelhuisjes geknutseld.

Voor nu was het knutselen even de laatste keer om dat in ons museum te komen doen. In de eerstvolgende vakanties is namelijk de BaggerPraktijkTuin weer geopend.

Met dank aan onze technische dienst die deze hele leuke pakketjes samenstelde!

 
 
 
Twitter
Facebook
Website

  


 

 

Terug