18-04-2025 | Kröller-Müller Museum: Bekroond met drie toeristische Michelin sterren en Let’s Dance in het Kröller-Müller Museum
Kröller-Müller Museum bekroond met drie toeristische Michelin sterren
Het Kröller-Müller Museum is heel blij met de toegekende maximale drie toeristische sterren van Michelin voor 2025. Michelin reikt sterren niet alleen uit aan restaurants, maar ook aan toeristische bezienswaardigheden die in de Michelin Reisgids worden vermeld. Eén ster betekent een bezoek waard, twee sterren een omweg waard en drie sterren de reis waard. Ook in 2024 ontving het museum drie sterren.
Benno Tempel, directeur van het museum: “Het is een geweldig compliment om weer opnieuw ‘de reis waard te zijn’. Michelin is een internationaal belangrijk keurmerk dat bekend is bij veel reizigers. De objectieve en onpartijdige beoordeling zegt dat wij niet alleen bij de top horen van toeristische bestemmingen maar ook tot de zeven Nederlandse topmusea die bekroond zijn met drie sterren”.
Criteria
Het sterrensysteem vormt het fundament van de Michelin Reisgidsen. Al meer dan 90 jaar hanteren de auteurs negen criteria om die sterren toe te kennen: gevoel bij de ontdekking van de locatie, bekendheid, erfgoedrijkdom en waarde van het bezoek, aanwezigheid van kwaliteitslabels, intrinsieke of historische waarde, schoonheid en esthetiek, authenticiteit en charme, kwaliteit van de ontvangst en kwaliteit van het bezoek.
De Michelin Reisgids is voor de nieuwsgierige reiziger die niet alleen wil bezoeken maar ook de bestemming volledig wil begrijpen en beleven. In Nederland en België wordt de Michelin Reisgids uitgegeven door Lannoo Uitgeverij.
Let’s Dance in het Kröller-Müller Museum
Let’s Dance brengt zes grote en belangrijke kunstwerken samen in het museum waarin een vorm van beweging te ontdekken is. Het meest in het oog springt het felroze beeld Pompadour van Antony Caro. Het is in deze presentatie gecombineerd met ‘swingende’ beelden van onder anderen Richard Deacon en William Tucker. De tentoonstelling is tot en met 2 november 2025 te zien.
De samengestelde beelden van Antony Caro (1924-2013) ogen ‘open’, luchtig en speels. In Pompadour dansen zes vierkante vlakken op en neer als noten in een notenbalk. De elementen lijken willekeurig bij elkaar gebracht in een constante suggestie van beweeglijkheid.
Pompadour is hier gecombineerd met beelden van onder meer Richard Deacon (1949) en William Tucker (1935), leerlingen van Caro op de St Martin’s School of Art in Londen. Ook de golvende lijn van Deacons Blind, Deaf and Dumb (A) en de schommelende ARC van Tucker roepen beweging op. En de oplettende bezoeker ziet de Blechfahne (Metalen vlag) van Reiner Ruthenbeck (1937-2016) zachtjes ‘wapperen’ aan zijn lijn.
Naast de beelden van Caro, Deacon, Tucker en Ruthenbeck is ook werk van John McCracken (1934-2011) en Auke de Vries (1937) te zien.