EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

01-07-2025 | Kröller-Müller Museum: Tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum

Lilian Kreutzberger in het Kröller-Müller Museum

Van 30 augustus 2025 tot en met 1 maart 2026 toont het Kröller-Müller Museum nieuw werk van Lilian Kreutzberger in de tentoonstelling Rauhfaser.

Lilian Kreutzberger onderzoekt in haar werk de relatie tussen digitale en fysieke ruimte. Daarbij combineert ze handmatig gemaakte objecten met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Kreutzberger reflecteert op een onomkeerbaar gegeven van onze huidige maatschappij: de oprukkende digitalisering en de impact die dit heeft op ons dagelijks leven. Het resultaat is zinsbegoochelend werk waarvan soms niet duidelijk is hoe de objecten gemaakt zijn. Kreutzberger speelt met onze blik door bijvoorbeeld trompe l’oeil effect toe te passen. In Rauhfaser schept ze een wereld waarin de vraag wordt opgeroepen wie zeggenschap heeft over de menselijke zintuigelijke ervaring. Bepaalt in de nabije toekomst de fysieke wereld onze ervaringen of is de digitale wereld dan dominant? 

Een deel van de tentoongestelde werken zal teksten bevatten van auteur Lize Spit.

Zomeravonden vol kunst en natuur: beeldentuin Kröller-Müller Museum langer open

Deze zomer beleef je kunst op z’n mooist – in de avondzon, midden in de natuur. Van 7 juli tot en met 31 augustus is de iconische beeldentuin van het Kröller-Müller Museum op doordeweekse dagen extra lang geopend: tot maar liefst 19.00 uur. Twee uur langer dan normaal, om in alle rust te genieten van kunst, architectuur en het zomerse buitenleven. Je kunt zelf een picknick meenemen of een hapje en drankje halen bij een foodtruck.

Het museum sluit zoals gebruikelijk om 17.00 uur. Het Nationale Park De Hoge Veluwe is geopend tot 22.00 uur, zo kun je je bezoek moeiteloos verlengen met een fietstocht of avondwandeling door het prachtige landschap. 

“De beeldentuin in de avondzon is echt magisch,” zegt Benno Tempel, directeur van het Kröller-Müller Museum. “We willen bezoekers de ruimte geven om in alle rust te dwalen tussen de kunstwerken, terwijl de dag langzaam overgaat in avond. Dat is een ervaring die je niet snel vergeet.”

Met meer dan 200 sculpturen verspreid over 25 hectare, is de beeldentuin een van de grootste en meest indrukwekkende van Europa. Je vindt er werk van onder anderen Marta Pan, Henri Moore, Barbara Hepworth, Jean Dubuffet en Pierre Huyghe, én twee bijzondere paviljoens van Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck, architectonische parels uit de jaren zestig. Kom langs en ervaar de unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur in een ontspannen zomerse setting.

Deze zomer is ook een mooi moment om een bezoek aan de beeldentuin te combineren met de succesvolle tentoonstelling Charley Toorop. Liefde voor Van Gogh. Laat je, net als Vincent van Gogh en Charley Toorop, inspireren door de natuur. 

Tussen werelden in het Kröller-Müller Museum

In Tussen werelden is werk te zien van kunstenaars die ieder op eigen wijze vorm geven aan onze verhouding tot de eindigheid van het menselijk bestaan, wat er volgt na de dood en wat er van ons achterblijft. De kunstwerken, alle uit de collectie van het Kröller-Müller Museum, rekken de grens tussen leven en dood op of proberen deze te overstijgen.

De tentoonstelling is te zien van 5 juli 2025 tot en met 18 januari 2026.

Tussen leven en dood

In Birth to Death List roept Matt Mullican het denkbeeldige leven van een fictieve vrouw op. De tekst, uitgeschreven door de kunstenaar, is een opeenvolging van momenten en ervaringen. Sommige zijn belangrijk en bepalend, andere zijn juist alledaags en onbeduidend, maar ze beklijven toch.

Dat wat zich in een daadwerkelijk mensenleven heeft afgespeeld, vertelt Janice Tanaka’s Memories from the Department of Amnesia. Tanaka verkent de rouw rondom het verlies van haar moeder en de rol van herinneringen daarbij.

Een einde betekent ook een nieuw begin. Kimio Tsuchiya’s Remembrance brengt de mogelijkheid tot wedergeboorte in beeld. Vanuit een cyclische kijk op de wereld ziet hij creatie en vernietiging als verbonden. Het verkoolde hout en de opgebrande lucifers onderstrepen de eindigheid van het materiaal, maar tegelijkertijd is as vruchtbare materie die voeding geeft aan het leven. Ook Christiaan Bastiaans’ spookachtige Spirit Child bevindt zich op het snijvlak tussen leven en dood.

Verstrijken van de tijd

Met Future Sarcophagus kijkt Candice Lin verder dan haar eigen sterfelijkheid. Ze maakte een terracotta sarcofaag, bedoeld voor haar toekomstige dode lichaam. Ook Stephen Kaltenbach verhoudt zich tot het onvermijdelijke verstrijken van de tijd. Zijn Time Capsules hebben een onbekende inhoud. Ze zijn gegraveerd met een door Kaltenbach bepaald moment waarop ze geopend mogen worden. Het zijn geen concrete datums, maar mogelijke én zekere gebeurtenissen, zoals zijn overlijden.

Hereniging grafbeeldjes

In Tussen werelden wordt ook Huang Yong Pings installatie The Overturned Tomb uit 1994 gereconstrueerd. Daarin herenigt hij Chinese grafbeeldjes uit de Tang-dynastie (618-907 n.Chr.) die onderdeel zijn van Helene Kröller-Müllers verzameling, symbolisch met de lege tombe waarin ze oorspronkelijk thuishoren.  

 

Terug